Wat is Tai Chi Tao?

Tai Chi (Tao) is een onderdeel van de interne Chinese krijgskunsten. De zachte-, rustige- en ronde bewegingen die vloeiend in elkaar overgaan worden op een beheerste- en ontspannende manier uitgevoerd. Er wordt dan ook vaak gesproken van bewegende meditatie. Het doel is om door een actieve ontspanning de levensenergie (Chi of Qi) aan te boren, vloeiend te laten circuleren in ons lichaam en positief te gebruiken in plaats van het te verbruiken.
Deze bewegingsleer bevordert de structuur van het skelet, verhoogt de weerstand, vergroot zowel de fysieke- als innerlijke kracht en balans, daarnaast vertraagt Tai Chi Tao het verouderingsproces. Tai Chi Tao heeft ook een positieve uitwerking op velerlei klachten zoals bijvoorbeeld reumatische aandoeningen, hart- en vaatklachten en stress. Er zijn talloze wetenschappelijke onderzoeken te vinden die dit bevestigen!
Deze discipline die als voornaamste doel heeft om soepel, energiek en gezond te blijven, leidt op termijn ook tot grotere zelfkennis, zelfbeheersing en bewustwording. De technieken die erbij aangeleerd worden kunnen overigens ook dienen ter zelfverdediging. Tai Chi is immers van oorsprong ook een krijgskunst, hoewel dit minder benadrukt wordt omdat er zoveel andere goede redenen zijn om Tai Chi Tao te beoefenen.
Deze interne stijl, gebaseerd op de Taoïstische filosofie van de dualiteit tussen “ Yin ” en “ Yang ”, wordt door miljoenen Chinezen en inmiddels ook westerlingen dagelijks beoefend om soepel, fit en gezond te blijven. Je kan op iedere leeftijd beginnen, ook al ben je niet meer zo jong. Na een periode van beoefenen zal zowel je geest als lichaam echt sterker worden”!
                      Bewegen met een constante helderheid van geest in een toestand van innerlijke rust!”

Geef een antwoord